home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Dag 3 Ontmoeting
Edukans Actieplatform
Mekan ke enju? (hoe heet je?) Deze zin staat vandaag het meest centraal. We gaan namelijk voor het eerst naar de school. Wanneer we daa...

Dag 3 Ontmoeting

Mekan ke enju? (hoe heet je?)

Deze zin staat vandaag het meest centraal. We gaan namelijk voor het eerst naar de school. Wanneer we daar aankomen wachten we tot iedereen er is. Nu iedereen er is gaan we op zoek naar onze buddy waarvan we de naam op een papiertje krijgen. We gaan allemaal in een rij staan, aan de ene kant de Ethiopiërs en aan de andere kant de Nederlanders. We noemen één voor één de naam van onze buddy. Ze zijn gelijk heel lief en enthousiast. We krijgen knuffels en ze willen hand en hand lopen en aan je zitten. Iedereen loopt even apart om alleen met hun buddy te praten. We beginnen vragen te stellen, eerst in het Ethiopisch, want Girma heeft ons in de bus naar school een paar zinnen Ethiopisch geleerd. Girma is van de organisatie DEC en begeleidt de groep. Wanneer we een paar woorden Ethiopisch hebben gepraat, gaan we over op het Engels: ‘how are you?’ waarop ze antwoorden ‘good’. Daarna stellen we de vraag ‘how old are you?’ met het antwoord ‘yes,yes,yes’. Zo komen we er al snel achter dat het Engels wel moeilijk is, maar met handen en voeten komen we al een heel eind. We proberen te vragen hoe ver ze naar huis moeten lopen en maken gebaren van een huis en het lopen met onze vingers. Het was lastig om te communiceren maar de sfeer is zo gezellig en iedereen is zo vrolijk. Na een korte pauze krijgen we een rondleiding. Ze laten hun klaslokaal en wc zien. Het klaslokaal is klein en de wc is eigenlijk alleen een gat in de grond. Ook proberen we contact te maken met de hele groep door het gebruiken van een bal. We voet- en volleyballen en iedereen doet mee dat maakt het ook zo bijzonder, een taal die iedereen begrijpt. We willen natuurlijk elkaars namen leren dus gaan we namen spelletjes spelen. Na een uur hebben we het idee dat we alle namen kennen, en stappen we met een gemixt gevoel de bus in terug naar het hotel. Na een leuke en intensieve dag weten we de naam van onze buddy dankzij die ene zin ‘mekan ke enju?’. We hebben er vertrouwen in dat we onze buddy beter gaan leren kennen de komende zes dagen. Te beginnen morgen met een kerkbezoek.

 Van Madee

Foto’s van Jeanine en Randy

Wandeling door de straten van Tulu Bolo

In de middag krijgen we de kans om een wandeling te maken door het dorp. Girma, onze begeleider vanuit de partner van Edukans genaamd DEC ( development expertise center), begeleidt ons. De camera’s laten we grotendeels thuis, zodat we als “feranji” (buitenlander, red.) nog een beetje inblenden en ook alles echt van dichtbij kunnen meemaken. Het leven is overal op straat te zien. Paardenwagens rijden vol beladen langs ons heen. Overal zijn kleine winkeltjes en zijn mensen bezig met alledaagse dingen. Als we langslopen, kijken ze ons verwonderd aan. Wij zijn voor hen net zo onbekend als zij voor ons. Tijdens de wandeling klampen er steeds meer mensen aan. Wat me opvalt is dat het leven overal is. De vrouwen koken eten, de mannen vervoeren goederen en ze werken in de talloze kleine winkeltjes. Na de wandeling denk ik nog even na over alles wat we gezien hebben. De mensen zijn tevreden en blij. Misschien omdat ze niet anders gewend zijn, maar dit is ook hoe zij leven. Meer hebben ze niet nodig om hun leven te leiden op hun manier. Ik denk na over onze rol hier en vraag me af of het wel past. Misschien is het leven hier gewoon anders met andere normen, waarden en doelstellingen. Niet per se slechter, maar anders. Maar dan praat ik met Girma die mij vertelt over wat Edukans hier doet. De nieuwe school die er wordt gebouwd en de docenten die zijn opgeleid. Ook vertelt hij over het verschil met vijftien jaar geleden. Hoewel het voor ons misschien op het eerste oog een onmogelijke taak lijkt, zijn er al vele kleine stapjes genomen. Kleine stapjes die zorgen voor verbetering op hun manier in hun wereld. 

Van Fenna

Met foto’s van Jeanine en Randy

Van start!

Een spannende dag vandaag, want we maken kennis met onze collega’s uit Ethiopië. We worden gastvrij ontvangen op primaryschool Awash Buna. Na de eerste kennismaking krijgen we een rondleiding door de school en kunnen we al onze vragen stellen.
De school heeft 30 docenten en +/- 2300 leerlingen.  Deze maand krijgen de oudere leerlingen les in de ochtend en s’middags de jongere. De lokalen zijn net zo groot als in Nederland, maar hier zitten  er soms 70 á 100 leerlingen in een klas. Een klaslokaal staat dan ook vol met schoolbanken en tafels. Als er geen plek meer is, dan moeten de leerlingen op de grond zitten.
Voor in het lokaal hangt een krijtbord.
Op het terrein van de school staat ook een kindergarden (peuterschool) . Deze is in 2013 gebouwd met steun van Unicef. De speeltoestellen zijn stuk en  om het terrein  van de kindergarden staat een hek met prikkeldraad.
Een aantal docenten woont op het schoolterrein. En in de zomervakantie van 8 weken kunnen de docenten cursussen volgen die aangeboden worden door de overheid. Het communiceren met collega’s wordt nog een leuke uitdaging. Niet iedereen beheerst de Engelse taal even goed. Maar gelukkig zijn er ook docenten Engels onder de Ethiopische collega’s, en kunnen we voor elkaar vertalen.
Na de kennismaking volgt de traditionele koffieceremonie met de nodige speeches en introducties van onderwijsinspectie, hoofd van de school, schoolbestuur en de lokale partner DEC (Development Expertise Center). We krijgen een lekker stuk brood, geroosterde noten en koffie! Een van de belangrijkste levensbehoeften van een docent.

Van Natasha en Emma

Media bij bericht (12)

Reacties (20)

 • Heidi rispens
  1 jaar geleden
  Mooi om te lezen en leuke foto’s Randy dikke kus

  Reactie rapporteren

 • Bart Paeper
  1 jaar geleden
  een leuk verslag en mooie foto’s. Fijn om te lezen.

  Reactie rapporteren

 • Ton van der Avoird
  1 jaar geleden
  Heel leuk om te lezen en wat een volle klassen zeg! Veel plezier Arlena!

  Reactie rapporteren

 • Peggy
  1 jaar geleden
  Het ziet er heel vriendelijk en hartelijk uit op de leuke foto’s. Communicatie wordt een mooie uitdaging. Heel veel plezier en een prachtige tijd daar . Liefs, Peggy (winkelaar)

  Reactie rapporteren

 • Madeleine
  1 jaar geleden
  Wow, wat een mooie foto's en mensen. Wat fijn dat iedereen daar zo enthousiast op jullie reageren. Heel veel plezier en heb een mooie tijd daar! Liefs van ons Arlena.

  Reactie rapporteren

 • Miranda Leoné
  1 jaar geleden
  Superleuk om jullie ervaringen te lezen. En mooi om te zien hoe het op een andere plek op aarde zo anders kan zijn. Onderwijs is zo belangrijk. En als men kan communiceren met elkaar kunnen we zo veel van elkaar leren. Geniet!!!!

  Reactie rapporteren

 • Esther Westerterp-Peters
  1 jaar geleden
  Ontroerend mooi om te lezen! ❤️Wat een prachtig verslag, dito foto’s en een unieke ervaring. Gelukkig kan een blik, lach en of aanraking in elke taal spreken. Geniet van dit hele bijzondere avontuur met elkaar!!! Liefs van ons allemaal, Esther (moeder Maas)

  Reactie rapporteren

 • Marleen Kruijsen
  1 jaar geleden
  Wat een mooie ervaringen. Leuk om te lezen. Veel plezier!!!!

  Reactie rapporteren

 • Irene Wassink
  1 jaar geleden
  Fijn om te zien en wat een mooi gezicht een hele fijne tijd daar liefs van mama xxx

  Reactie rapporteren

 • Liesbeth
  1 jaar geleden
  Leuk om de eerste berichten op jullie plek te zien. Mooie foto van de kennismaking Arlena! Fijne dagen, Liefsbeth

  Reactie rapporteren

 • Adhemar en Jolanda
  1 jaar geleden
  Wat een mooie eerste ontmoetingen. Leuk om de verhalen bij de foto's te lezen. Wat fijn dat jullie je buddy's hebben ontmoet, het zal vast een bijzondere tijd worden voor jullie allen. Heel veel plezier nog met elkaar, tijdens deze leerzame reis.

  Reactie rapporteren

 • Anne-Marie
  1 jaar geleden
  Zó leuk om te lezen en te zien hoe het er daar aan toe gaat! Geweldig om een glimp mee te krijgen van de eerste ontmoetingen

  Reactie rapporteren

 • Adri Van Hooff
  1 jaar geleden
  Mooi verslag Madee. Nog even en je hebt de Ethiopische taal al onder de knie. Veel plezier met de groep en je buddy. We zijn heel benieuwd wat jullie vandaag weer beleefd en ervaren hebben. Liefs van ons allemaal

  Reactie rapporteren

 • Favoriete Krantenbezorger
  1 jaar geleden
  Ziet er geinig uit.

  Reactie rapporteren

 • Natalie
  1 jaar geleden
  Leuk om de verslagen te lezen en een beetje indruk te krijgen door de foto's. Fijne, leerzame tijd nog daar Arlena. Liefs van ons

  Reactie rapporteren

 • Edith
  1 jaar geleden
  Daar gaan jullie dan! Na alle voorbereidingen en voorstellingen, “Hoe het zal zijn”... Nu écht! Proef, ruik, voel, zie en ontmoet! Mooi om jullie op deze wijze te kunnen volgen.

  Reactie rapporteren

 • Marcel Kroes
  1 jaar geleden
  Wat supertof om de verhalen zo mee te krijgen. Met fenomenale foto's. Geniet van deze unieke studiereis! Goetjes van meneer Kroes

  Reactie rapporteren

 • Peter Krabbe
  1 jaar geleden
  Mooie foto's, mooie belevenis...……..

  Reactie rapporteren

 • jh aalbers
  1 jaar geleden
  Prachtig om te lezen en zo iets mee te krijgen van het werk dat jullie daar verrichten. Goede reis naar huis t.z.t. en de groeten van ons allemaal uit Zwolle

  Reactie rapporteren

 • Joan Melgers
  1 jaar geleden
  Wat hebben jullie al veel beleefd in 4 dagen tijd! Neem alles in je op en neem je verhalen mee terug naar Nederland!

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen